Borstvoedingsjurk

 

patroon1 jurk patroon 2 jurk

 

Ik heb een simpel model gekozen met korte aangeknipte mouwtjes. Ik heb eerst het topje van een heel oud laken gemaakt om te weten waar ik de gaten moest maken. Als je het nadoet zou ik dat ook even doen, dan weet je hoe hoog je het gat moet beginnen (ter hoogte van het gespje van je beha) en eindigen (ongeveer bij de beha-band). En je weet hoe het werkt met dat extra pand afwerken want dat was even goed opletten.

Ik heb het voorpand op de taillelijn in tweeen geknipt (blauwe lijn). Het bovenstukje heb ik twee keer geknipt, 1 keer gewoon, 1 keer in drie stukken, geknipt van de hoek van de nek tot middenonder (over de hele lengte van het pand, precies over de tepel).

In het voorpand dat in drie stukken is geknipt, naai ik de busteplooi, vervolgens naai ik het voor een deel weer aan elkaar. Alleen op de hoogte waar de beha-cup zit, naai je het niet dicht (ter hoogte van de rode lijn). De extra stof voor de naad werk ik af als een zoom (je ziet dus de doorstik aan de voorkant). Bij de armsgaten van dit deel heb ik geen naad of zoom aangeknipt. an naai ik dit lijfje aan de voorrok, zodat ik weer een compleet voorpand heb.

Nu werk ik het extra voorpand af (wél aangeknipte naad bij armsgat): busteplooi erin, vervolgens zijnaden en ondernaad netjes afwerken.

Dan gaan alle drie de panden op elkaar voor de schoudernaad. Vervolgens zijnaden van de lange panden, het korte pandje naai je nu niet mee vast.

Nu de mouwen afwerken, werk het tussenpand netjes weg in de naad. Hals en zoom afwerken en de jurk is af.

Tot slot een stoftip: ik had een effen stof en dan zie je het extra voorpand wel heel goed, misschien was een onregelmatig motiefje beter geweest (in géén geval een ruit, streep of ander superregelmatig patroon, dat komt nooit goed uit omdat het topje wat los fladdert. Ook als je het met wat knoopjes bij de zijnaad wilt vastzetten zou ik geen ruit kiezen).

Gewijzigd: oktober 2002, lay out januari 2003