De Keeper

 

Veel gestelde vragen

  1. Hoe groot is de Keeper?
  2. Hoe breng ik hem in?
  3. Voel je hem zitten?
  4. Hoort dat steeltje zo lang?
  5. En hoe krijg ik hem er weer uit?
  6. Hoe vaak moet ik hem legen?
  7. Enne, dat legen, is dat niet verschrikkelijk vies?
  8. Hoe maak ik hem schoon?
  9. Lekt het?
  10. Ik heb heel zware menstruaties, is het wel iets voor mij?
  11. Korter ongesteld?
  12. Mijn menstruaties duren al kort, heeft de Keeper wel zin?
  13. Kan ik het al meteen vertrouwen?
  14. Kan ik sporten met de Keeper?
  15. Hoe moet het in een openbare wc?
  16. Kan ik hem 's nachts dragen?
  17. Hoe bewaar ik hem tussen twee menstruaties in?
  18. Waarvoor zijn die kleine gaatjes onder de rand?
  19. Het inbrengen lukt me niet.
  20. Ik krijg ineens afscheiding, is dat normaal?
  21. Hij lijkt af te zakken...
  22. Kan ik hem gebruiken als ik een spiraaltje heb?
  23. Is de Keeper handig voor op reis?
  24. Hoe bewaar ik hem als ik zwanger ben?
  25. Kan je TSS krijgen als je de Keeper gebruikt?
  26. En wat als ik het niks vind?
  27. Ik heb nog meer vragen/ ik heb een tip.
  28. Ik wil er één!

Hoe groot is de Keeper?

Toen ik hem kreeg, dacht ik 'oeps, da's wel erg groot'. Maar bij het inbrengen vouw je hem twee keer dubbel en dan is hij al een stuk kleiner... Tot mijn verbazing ging het meteen gemakkelijk, terwijl ik met tampons, zelfs de allerkleinste maat, altijd moeite heb gehad.

Er zijn twee maten: B voor als je geen vaginale bevalling hebt gehad, en A voor als je die wel hebt gehad. A is een ietsepietsje groter en wat flexibeler.

Hoe breng ik hem in?

Was je handen goed. Maak de rand nat met wat met water. Ga in een comfortabele houding staan of zitten (bijvoorbeeld op de wc).

Vouw de Keeper twee keer dubbel en houd hem vlakbij de bovenrand vast. Als je wilt, kun je bij het oefenen wat glijmiddel (géén vaseline) gebruiken.

Op de foto staat niet helemaal goed hoe je hem moet vasthouden( ik kan niet met links fotograferen en heb dus getruct met de foto, de pols moet wegdraaien naar rechts en niet naar links, waardoor de duim recht naar boven steekt in plaats van schuin naar links zoals op de foto), maar de plek waar de vingers zitten is goed:

foto van gevouwen keeper

Nu kun je hem inbrengen. Je richt een beetje omhoog en naar achteren.
Het is even oefenen. Je moet de Keeper niet helemaal omhoog duwen, want als je hem te hoog draagt, kun je lekkage krijgen.
Draai de Keeper 1 keer rond, zodat je zeker weet dat hij zichzelf heeft opengevouwen. Als hij nog niet 'rond' voelt, nog eens draaien of opnieuw inbrengen. Je vagina loopt schuin naar achteren, dus je moet de bodem van het bakje pakken en een beetje 'kiepen', zodat het steeltje bij de voorkant van de schaamlippen komt. Als de Keeper goed zit, hoort hij comfortabel te zitten.

Voel je hem zitten?

Ik voelde hem de eerste menstruatie niet-tot-nauwelijks zitten, als hij goed zat voelde ik het niet. Sommige mensen voelen het steeltje 'prikken', als dat bij jou zo is, kun je hem een beetje korter knippen, daarbij moet je de randjes mooi rond maken. Ik heb dat met het nagelschaartje gedaan. Eerst een stukje, na ongeveer een half jaar heb ik het hele steeltje er met de nagelschaar afgeknipt en de randjes weggewerkt, ook met het nagelschaartje.

Hoort dat steeltje zo lang?

Het steeltje is vrij lang (voor het geval de Keeper helemaal omhoog kruipt en je ernaar moet grabbelen). Als je de Keeper eenmaal ingebracht hebt en een tijdje geprobeerd, kan het dat je het steeltje misschien wat korter wilt hebben. Knip het steeltje dan met kleine stukjes af, en probeer de randjes glad te maken.

Als je geen last hebt van het steeltje, maar het wel voelt zitten, kun je beter even wachten om te zien of je er hinder van krijgt, want ik ken iemand, die voelde het steeltje wel zitten, maar ze had er geen last van. Ze knipte het steeltje korter en toen kreeg ze er wel last van omdat het ging prikken. Je kunt dan natuurlijk ook beslissen om het hele steeltje eraf te knippen...

Sommige mensen knippen het hele steeltje eraf en vijlen de randjes weg. Als je dat doet, gaat het verwijderen als volgt: buk, zodat je er goed bij kunt. Ga met je duim en vinger naar binnen en knijp in het bakje om het vacuüm te verbreken. Trek het omlaag terwijl je de Keeper heen en weer zigzagt, om hem rustigaan eruit te halen. Na een tijdje heb je je eigen techniek en gaat het minstens zo snel als met tampons of maandverband.

De Keeper kan niet te hoog komen of in je lichaam verdwijnen.

En hoe krijg ik hem er weer uit?

Ga op de wc zitten en knijp voorzichtig in de bodem van het bakje, om het vacuüm te verbreken (als je dit niet doet, kan het pijn doen). Trek het naar buiten terwijl je in de bodem van het bakje knijpt, niet in het steeltje. Je menstruatiebloed blijft in het bakje zitten, dus de onderkant blijft schoon. Leeg het bakje in de wc, spoel of veeg de Keeper schoon en breng hem weer in.
Als de Keeper bij jou ver omhoogkruipt richting cervix (baarmoederhals), duw je de Keeper eerst omlaag met je buikspieren tot het steeltje weer bij de ingang van je vagina komt.

Hoe vaak moet ik hem legen?

Minstens om de 12 uur. Leeg hem de eerste keren net zo vaak als je maandverband of tampons zou vervangen. Als je even kijkt hoe vol het bakje zit, zul je al snel kunnen inschatten hoe vaak je hem moet legen. In het bakje past ongeveer 30 ml en de meeste vrouwen verliezen tussen de 60 en 120 ml bloed per menstruatie.

Tip: leeg hem voor je van huis gaat, dan hoef je het niet op een vreemde wc te doen, waar misschien geen wastafeltje op de wc is.

Enne, dat legen, is dat niet verschrikkelijk vies?

Dat valt iedereen die ik ken reuze mee. Eigenlijk zijn maandverband en tampons minder fris. Ik maakte me de eerste keer op voor een bloedbad, maar het ging meteen perfect. Om knoeien te voorkomen, moet je de Keeper zó vasthouden, dat hij met de rand horizontaal naar buiten komt. Het gaat niet bij iedereen meteen goed, maar na een klein beetje oefenen (eventueel in de douche of het bad), doe je het zonder knoeien en blijven je vingers schoon.

Je ziet hoeveel bloed je hebt verzameld, kiept het leeg in de wc, spoelt hem uit in de wastafel en brengt hem weer in. De onderkant van de Keeper, waar je hem vasthoudt, is schoon. Na een klein beetje oefenen is het VEEL frisser dan dat gedoe met tampontouwtjes of maandverband. En: je hebt ook geen afvalbak vol met vieze verbandjes of tampons meer.

Hoe maak ik hem schoon?

Was de Keeper voordat je hem gebruikt in een warm sopje (van gewone toiletzeep), en spoel hem goed na met water.

Elke keer dat je hem verwijdert met water afspoelen, liefst even met heet water en een milde zeep wassen. Als dat niet kan, spoel hem dan met koud water af of veeg hem met wc-papier schoon. Een volgende keer kun je hem dan weer wassen. Zelf zorg ik dat ik hem 1 keer per dag goed schoonmaak aan de badkamerwastafel, de andere keren ligt het aan de mogelijkheden op het betreffende toilet.

Aan het eind van je menstruatie met heet water met milde zeep wassen (met extra aandacht voor de kleine luchtgaatjes). Niet uitkoken.
Als je Keeper onverhoopt gaat stinken, moet je hem goed schoonboenen. Dan een nachtje in een beker water met een theelepel azijn laten weken. Sommigen doen dit na elke menstruatie. Andere weekbadjes die ik heb gelezen: 50/50 water/azijn; een eetlepel baking soda in waer; een paar druppels tea trea oil in 125 ml water.
Laat de Keeper aan de lucht drogen en bewaar hem op een koele, droge plek (bijvoorbeeld in je kledingkast) in het katoenen zakje dat je erbij krijgt. Houd het zakje ook schoon.

Gebruik geen vaseline, peroxide, bleekmiddel of iets dergelijks om de Keeper schoon te maken, omdat dat het rubber kan aantasten.

Lekt het?

Bij sommige vrouwen (zoals ik) lekt het in meer of mindere mate. Vooral tijdens de eerste menstruaties, als je nog leert hoe het allemaal werkt. Als je het nog niet helemaal vertrouwt, kun je voor de zekerheid een (katoenen) inlegkruisje gebruiken. Er zijn vele manieren om lekkage te voorkomen of verminderen.

  • De Keeper moet zich na het inbrengen helemaal openvouwen. Als hij niet opengevouwen is, houd de Keeper dan bij de bodem vast en draai hem een paar keer rond tot je merkt dat hij helemaal open is. Het kan zijn dat hij aan de ene kant van de cervix (baarmoedermond) zit, dan moet je hem ietsje naar buiten trekken, nog eens rond draaien en eventueel weer wat naar boven duwen.
  • De Keeper moet in dezelfde richting wijzen als je vagina. Als je na het inbrengen voorzichtig aan het steeltje trekt, zit hij meestal goed.
  • Soms wordt de Keeper uit z'n goede positie gedrukt bij de toiletgang. Vooral als je last hebt van constipatie kan dat gebeuren. Was dan je handen na het afvegen en corrigeer de plaatsing van de Keeper even.

Tip: neem 1-3 velletjes tissue toiletpapier en rol die om het steeltje. Als je een beetje lekt, vangt dit het bloed op.

Ik heb heel zware menstruaties, is het wel iets voor mij?

Zeker wel! Als je de Keeper goed inbrengt, zul je niet meer lekken dan iemand met een lichte menstruatie. Voor de zekerheid kun je eventueel een (katoenen) inlegkruisje of mini-maandverbandje dragen, 's nachts voor je rust misschien een standaard maat (katoenen) maandverband.

Korter ongesteld?

Sommige vrouwen merken, dat hun menstruaties korter worden als ze de Keeper gebruiken. De theorie is dat dat komt door het lichte vacuum komt.

Mijn menstruaties duren al kort, heeft de Keeper wel zin?

Al was het al voor het milieu, maar met de Keeper merk je al helemaal niet dat je ongesteld bent, 2 keer per dag leegkieperen en klaar!

Kan ik het al meteen vertrouwen?

Bij mij ging het van het begin af al goed. Op de eerste, zware, dagen lek ik soms een pietsie, dan draag ik soms een katoenen inlegkruisje. Sommige mensen proberen het al voor ze ongesteld zijn, om het gevoel te leren kennen. Het algemene advies is om het aan het eind van de menstruatie te oefenen, omdat je dan meestal minder bloed verliest en de lekkage bij een eventueel ongelukje minder dramatisch is.

Kan ik sporten met de Keeper?

Jazeker, je kunt gewoon alles doen wat je wilt. Kamperen, joggen, schaatsen, zwemmen, wat je maar wilt. Je hoeft hem niet te verwijderen als je naar de wc gaat, wel voor het vrijen.

Hoe moet het in een openbare wc?

Als je de Keeper leegt voor je de deur uit gaat, hoef je hem misschien niet eens op een openbaar toilet te verfrissen. Als het toch moet, geen probleem: je kunt hem dan gewoon legen, de binnenkant en rand schoonvegen met een stukje wc-papier en weer inbrengen.
Je kunt de Keeper ook schoonplassen, urine is een lichaamseigen, steriele vloeistof. Zelf was ik hier nogal huiverig voor, maar ik hoorde van anderen dat het goed werkt en doe het tegenwoordig zelf ook weleens. Niet als regel doen, maar bijvoorbeeld alleen als je op een openbaar toilet zit en niets anders hebt, want de zuurgraad van je urine is anders dan die van je vagina.

Tip: neem een vochtig papieren handdoekje of een leeg shampoo-flesje met water mee. Ik gebruik een leeg vakantie-schampooflesje en bewaar het met een reserve katoenen inlegkruisje in een ouderwetse tupperware schoolbeker.

Kan ik hem 's nachts dragen?

Ja, je kunt hem maximaal 12 uur inhouden, dus je kunt er prima mee slapen. Alleen als je gaat vrijen even verwijderen. Bij sommige vrouwen lekt de Keeper 's nachts, dus de eerste keren kun je voor de zekerheid een (katoenen) maandverbandje erbij gebruiken, vooral op de nacht waarop je het meeste bloed verliest.

Hoe bewaar ik hem tussen twee menstruaties in?

Was je Keeper in een heet sopje van gewone zeep, spoel hem met water af, droog goed af en stop hem in het bijgeleverde stoffen zakje. Je kunt het thuis in de kast bewaren of in je handtas. Sommige vrouwen kopen een reserve-Keeper voor op het werk of in de auto. (Ik vind dat zelf wat te prijzig).

Waarvoor zijn die kleine gaatjes onder de rand?

Deze zijn er om het vacuüm makkelijker te verbreken. Ze veroorzaken geen lekkage. Als je lekt, dan is de Keeper waarschijnlijk niet helemaal goed ingebracht, waardoor hij niet goed afdicht.
Ik heb van sommige vrouwen gehoord dat zij juist doordat de gaatjes verstopt waren, last hadden van lekkage. Zodra ze de gaatjes goed schoongemaakt hadden (doorgeprikt en gewassen), was hun lekkageprobleem opgelost.

Het inbrengen lukt me niet.

Probeer het eens in een andere houding: op de wc, gehurkt, met één been op de rand van het bad, etc. en vouw de Keeper zorgvuldig op. Ontpannen is het belangrijkst, als je gespannen bent, zal het niet lukken.

  • Om te ontspannen kun je bijvoorbeeld je onderkaak laten hangen, dan ontspant je vagina ook.
  • Als je Keeper openspringt voordat je hem helemaal ingebracht hebt, houd hem dan dichter bij de rand vast.
  • Als je vagina aan de droge kant is, probeer dan eens de randen gladder te maken met wat water op de rand van de Keeper of gebruik een glijmiddel in je vagina (géén andere smeerseltjes zoals vaseline, die tasten het rubber aan).

Ik krijg ineens afscheiding, is dat normaal?

Dat kan voorkomen, meestal verdwijnt het vanzelf.

Hij lijkt af te zakken...

Waarschijnlijk zijn je bekkenspieren niet meer zo sterk (bijvoorbeeld na een bevalling). Het doen van wat bekkenbodemspieroefeningen zou moeten helpen.

Kan ik hem gebruiken als ik een spiraaltje heb?

Ja. Sommige Amerikaanse gynaecologen adviseren geen tampons te gebruiken in combinatie met het spiraaltje. Eén van deze gynaecologen adviseert om in plaats daarvan de Keeper te gebruiken.

Is de Keeper handig voor op reis?

Ja. Om te beginnen neemt hij heel weinig ruimte in in je bagage, en je hoeft niet in den vreemde op zoek naar maandverband of tampons. Wat ik zelf ga meenemen is van die handenwas-gel en een leeg shampooflesje (je kunt bij de drogist (in elk geval bij Etos en het Kruitvat) mini-verpakkingen kopen van shampoo en handenwasgel).

Kan je TSS krijgen als je de Keeper gebruikt?

Volgens de makers is het risico uitgesloten, en er zijn sinds 1986, toen de Keeper voor het eerst verkocht werd, geen gevallen van TSS bekend.
In 1998 is er onderzoek gedaan naar de Keeper en TSS (Toxic Shock Syndrome) en het werd geclassificeerd als een product met een laag risico. In tegenstellingen tot tampons, absorbeert de Keeper geen vloeistoffen en verandert daardoor de situatie in je vagina niet. Je creëert dus niet, zoals met tampons, een bacterie-vriendelijk milieu.

Het blijft natuurlijk belangrijk om normale hygiëne aan te houden.Verwissel de Keeper minstens elke 12 uur en was je handen voor en na het inbrengen of verwijderen van de Keeper. Als je al eens TSS hebt gehad, bespreek dan met je arts of je de Keeper of een ander intern menstruatieproduct kunt gebruiken.

Hoe bewaar ik hem als ik zwanger ben?

Maak hem goed schoon en sprenkel er eventueel wat neutrale talkpoeder over. Nu gewoon in het zakje op een koele, droge plaats bewaren. Voor gebruik weer goed schoonspoelen.

En wat als ik het niks vind?

Geen man over boord. De Keeper kost best veel geld in ééns (bijna 33 euro), maar hij gaat wel minstens 10 jaar mee. Als je het zo bekijkt is het een schijntje (ongeveer 21 eurocent per menstruatieperiode). Vergeleken bij het nieuwe alternatief van de Softcup is het helemaal spotgoedkoop, dan zou je de Keeper er al in drie maanden uit hebben!

Geef de Keeper een kans (probeer het de volgende maand nog eens), maar als je het echt helemaal niks vind, kun je hem binnen drie maanden terugsturen en je krijgt dan gewoon je geld (minus jouw portokosten) retour.

Geretourneerde keepers worden vernietigd. Als je daar zeker van wilt zijn, kun je hem voor het verzenden doorknippen.

Ik heb nog meer vragen / ik heb een tip.

Die kun je in het Engels stellen op een e-mail discussielijst, klik hier om lid te worden.

Heb je goede tip die ik in deze 'FAQ' mag opnemen? Mail ze naar me!

Ik wil er één!

Dat kan! Je kan de Keeper bestellen bij 'De Keeper' (dus niet bij mij). Dit gaat als volgt:
Maak Euro 31,00 (Euro 27 voor de Keeper en Euro 4 verzend- en administratiekosten) over naar
ASN BANK 707235979 tnv M. Verhulst, Maassluis
, onder vermelding van 'bestelling via Heleen'.
Vergeet niet het adres te vermelden waar de Keeper naar toegestuurd moet worden.

De Divacup is een variant van silicone, deze vind je hierWebvrouw.

De siliconen Mooncup bestel je in Engeland.

 

Bijgewerkt april 2006

home

home