Voedingsbeha in een bijzondere maat

 

Als je beha’s nodig hebt in een maat die niet zo gangbaar is, is het moeilijk een passende voedingsbeha te vinden. Een oplossing voor dit probleem is het vermaken van een goed aangemeten beha. Ook wanneer je een reguliere maat hebt en voor een speciale gelegenheid een echt mooie beha zoekt is dit een idee.
Het is altijd even eng om het tornmesje in een beha te zetten, maar als het af is, heb je een perfecte voedingsbeha.
Met de clipjes en het stukje stof dat naar je oksel zit van een versleten voedingsbeha, of met los gekochte clipjes, een stukje band en zacht elastiek kun je zelf een voedingsbeha maken.

Dingen waar je bij het kopen van de te vermaken beha op moet letten:

  • Waar kun je de schouderbandjes afstellen? De beha is niet geschikt als dit aan de voorkant gebeurt.
  • Waar zit het schouderbandje aan de cup vast? Dit moet meteen bovenaan de cup zijn en niet ergens bovenaan je schouder, zoals bij sommige beha’s met een stukje sierkant.
  • Pas de beha en laat dan het schouderbandje los over je schouder vallen. Kan de cup dan voldoende open, of is het model zo, dat het eigenlijk niet genoeg openvalt? Een beha met hoog doorlopende beugels is bijvoorbeeld vaak niet geschikt.

Benodigdheden:

  • Zacht elastiek. Het moet zo stevig zijn als gewoon elastiek, maar wel zacht aanvoelen. Als je het elastiek dat op de foto staat niet kunt vinden bij je fourniturenzaak, kun je ook lingerie-elastiek of omvouwelastiek gebruiken.
  • Lint, ongeveer vijf centimeter
  • Borstvoedingsbehaclipjes. Hergebruiken van een oude beha, of bij www.stormopzolder.nl
  • Tornmesje
  • Spelden
  • Garen
  • Beha

Foto 2: Met het tornmesje torn je het bandje voorzichtig los.

Foto 3: Het bandje is los. Bewaar een eventueel strikje voor de ‘finishing touch’.
Deze spulletjes zijn nodig voor de volgende stap: de clipjes, circa vijf centimeter lint en een stukje zacht elastiek. De lengte van het elastiek meet je af aan de beha: de afstand van de bovenkant van de cup tot waar je het bij de oksels vastnaait, plus een klein stukje voor de zoom.

Zet het clipje aan het schouderbandje vast, let op wat de voorkant is.

Vouw het stukje lint dubbel en naai het vast op de voorkant van de bovenkant van de cup. Je hebt dit stukje lint nodig als versteviging en verlenging van het topje van de cup van je beha.

Rijg het lint en indien mogelijk het bovenste stukje van de behacup nu door het onderste deel van de clip (de clip op de foto heeft geen voor- en achterkant) en naai het clipje vast.

Als je de twee helften van het clipje nu aan elkaar zet, kun je de beha weer aan doen. Maar als je het clipje opent, zou je schouderbandje naar achteren schieten. Daarom moet er nu nog een elastiekje tussen het schouderbandje en je beha.
http://www.xs4all.nl/~hhayes/foto/beha09.JPG

Naai het elastiek vast aan het bovenste deel van het clipje en aan de beha, op een stevig stukje beha bij de oksel.

Tip: wanneer je een clipje uit een oude beha hergebruikt, kun je ook het stukje stof dat van het clipje naar de schouder loopt hergebruiken, je laat dit dan aan het clipje zitten en naait het in de zijnaad vast. In dat geval gebruik je geen nieuw elastiekje zoals bij de voorgaande foto.


Nu kun je ter afwerking het strikje er weer opnaaien, dan ziet het er opeens een stuk professioneler uit. Klaar.

homepage

Geplaatst in oktober 2007