Katoenen maandverband zelf maken

 

Dit is een vertaling van de voorganger van deze pagina van de firma Many Moons, die uitleggen hoe je zélf een katoenen maandverband kunt maken. Het patroon is gebaseerd op het patroon dat ze zelf al 10 jaar gebruiken. Ze gaven me toestemming hun pagina te vertalen en de illustraties te gebruiken.

 


Als je al eens wat naaiwerk gemaakt hebt en een goede naaimachine hebt, is het niet zo ingewikkeld om zelf maandverbanden te maken.

Het patroon dat hiet gegeven wordt, is van Many Moons, die ze al zo'n 10 jaar maken en verkopen. Ze bestaan uit twee delen: een deel dat je met een drukkertje in je broekje vastzet en een inleg. Dit systeem vergroot de absorberendheid en maakt dat je ze makkelijk kunt wassen en dat ze snel drogen. De flanellen achterkant voorkomt dat ze in je broek verschuiven. In de loop der tijd zijn ze regelmatig verbeterd. Hopelijk zul jij ook plezier hebben fan dit alternatief voor wegwerpmaandverband. Deze maandverbanden gaan ca. 3-4 jaar mee, maar er zijn ook mensen die er 8 jaar mee doen!

Het patroon dat hier gegeven wordt is voor de normale en mini verbanden, zoals het verband links op de foto (het rechter is een iets grotere maxi verband).


Image of Winged Pads

Oefen even met wat restjes, de plaats van de opening van het deel dat je in je broekje vastzet is essentieel voor de functionaliteit van het verband.

Materialen

Katoen - Katoen is de beste keus voor het verband en de inleg. Je kunt het best kiezen voor flanel, omdat dat erg absorberend is, zonder dat het te dik wordt. Je kunt ook badstof gebruiken, maar als je daar een paar laagjes van neemt, wordt het al gauw te dik. Kies voor flanel van ongeveer de dikte van een flanellen overhemd. Van een meter stof kun je ca. 8 verbanden maken. Gebruik gewone katoen, of kies als je een superdeluxe verband wilt, voor eco-katoen. Als je eco-katoen wilt gebruiken, kun je het hier bestellen (denk aan de importheffingen en BTW, samen ca. 50%). Was de stof voor je ze gebruikt, om krimp te ondervangen.

Nylon -  Nylon wordt aan de buitenkant van het verband gebruikt om het verband om het waterdicht te maken. Je kunt het ook zonder doen, dan met je gewoon wat vaker controleren, zodat je geen lekkage krijgt. Je hebt maar een kle in stukje nylon nodig, ca 10 cm breed en net zo lang als je verband. Gebruik een goede kwaliteit nylon, anders is hij na een paar keer wassen 'lek'. Sommigen hebben het met Gore Tex geprobeerd, maar dat is tamelijk prijzig en niet veel beter dan gewone nylon.

Drukkertjes - Om het verband vast te zetten, heb je drukkertjes nodig. Gebruik geen klitteband, want dat kan irritatie geven. De auteur heeft het nog nooit met knoopjes geprobeerd, maar misschien werkt dat ook.

Werkwijze

1) Knip het patroon uit. Het basisonderdeel heeft drie delen. Het grote deel met vleugels is de achterkant en dat is de basis waar je de rest op naait. De twee kleinere delen zijn voor de bovenkant en hiermee maak je de opening waardoor je de inlegger erin stopt. Je vindt de patronen onderaan deze pagina. Knip ze uit en vogel uit hoe ze aan elkaar passen. Als je een proefmodelletje maakt, kun je het patroon aan je persoonlijke wensen aanpassen.

2) Knip een stuk nylon van 10 cm breed en net zolang als het verband wordt.

3) Werk de randen van de bovenkant met een zigzagsteek of (de oranje gebroken lijn ophet plaatje).

4)   Vouw deze randen een ruime centimeter naar binnen en strijk ze goed zodat ze vormvast zijn.

5) Leg het materiaal op deze volgorde neer:

  • nylon laagje
  • grote achterkant
  • de twee bovenkantjes, waarvan de afgewerkte kantjes ongeveer een centimeter overlappen. Hierdoorheen breng je straks de inleg in.

6) Naai rondom op ca 3 mm van de rand.

7) Je hebt nu de binnenkant af, je moet het verband nu buitenstebuiten draaien (net als wanneer je een kussenhoes genaaid hebt). Om mooie scherpe hoekjes te krijgen moet je de hoekjes met bijvoorbeeld een japans eetstokje naar buiten duwen. Als je dit niet doe, krijg je bobbels in de hoekjes.

8) Pers het verband met een hete strijkbout (niet te heet, anders verbrandt het nylon).

9) Naai de bovenkant rondom langs de rode stippellijn, om de vleugels te maken. Dit is nodig om de vormvastheid van het verband te garanderen. Op de zwarte stippeltjes moeten straks de drukkertjes komen.

10) Breng de drukkertjes aan.

11) Knip de inleg op de gewenste maat. Voor een normaal verband circa 56 x 18 cm, voor een mini ca 25 x 18. Werk ze af met een zigzag. Opvouwen en in het zakje leggen.

12) Klaar!!!

Wasvoorschrift

Haal de inleg na gebruik uit de buitenkant en week ze in koud water en spoel het uit. Doe ze dan in de witte was. Uithangen om te drogen, of als je die hebt in de droger. Desgewenst strijken en ze zijn klaar voor het volgende gebruik!!

Als je in koud water spoelt, zul je merken dat je geen vlekken krijgt..

Patroondelen - Hieronder vind je de links naar de patroondelen, klik op elke URL en print ze uit. Via de 'terugknop' van je browser kom je weer op deze pagina.

Plaatje 1: onderste deel

Plaatje 2: Kleinste bovendeel

Plaatje 3: Grote bovendeel

 

 

 

 

Geplaatst: 16september 2001