Katoenen maandverband

 

Ik ken twee soorten stoffen maandverband die in Nederland verkocht worden. Het ene heet Vivas en het andere Many Moons. Het is best prijzig, maar op den duur een stuk goedkoper dan wegwerpverband. Je kunt het ook zelf maken.

Toen ik de Keeper nog niet kende, maar wel het katoenen maandverband, gebruikte ik half zoveel wegwerpmaandverband als voorheen: als ik naar m'n werk ging en in het weekend als ik niet thuis was. Vivas heeft 'inlegbandjes' en 'vouwdoekjes'. De inlegbandjes zijn voorgevormd, de vouwdoekjes moet je zelf vouwen. Ik vind die laatste fijner, ze zitten me prettiger (geen naden langs de rand en propt minder) en ze drogen sneller aan de waslijn.

Vivas heeft een informatieadres en een telefoonnummer:

Vivas
Postbus 1290
5200 BH 's Hertogenbosch
tel. 073-6133668 (maandag van 9 tot 17.00 uur)
fax. 073-6131286

Je kunt hier de informatiefolder en een lijst met verkoopadressen opvragen.

Many Moons worden bij Beginnings verkocht. Het zijn ook flanellen verbanden, maar dit zijn een soort mini-bouwpakketjes: een soort envelopje dat je om het kruisje van je onderbroekje kunt vouwen en met een drukkertje vastzetten, waarin je dan een enkele malen dubbelgevouwen lapje flanel stopt. Bij sommige Many Moons zit een stukje anti-doorlek ingebouwd. Maar bij Vivas mis ik dat niet. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen, en ik gebruik ze sinds 1995.

Toen ik gestopt was met werken, kocht kocht ik voor ik de Keeper had nog wel wat wegwerpverband, bijvoorbeeld voor als ik buitenshuis op stap ging en geen zin had om met losse verbanden te sjouwen (al neem ik dan meestal wel een stoffen mee voor op weg naar huis...), de eerste bloederige nacht, maar niet vaak.

 

Veel gestelde vragen

Hoe zet je ze vast?

Je maakt Vivas niet vast, het blijft verbazingwekkend aardig zitten. Tegen doorlekken bescherm je jezelf door je eigen lichaam goed te kennen. Many Moons zet je met een klein drukkertje vast. Dat is overigens wel de reden waarom ik de eerste, zwaardere dagen van de menstruatie naar m'n werk gewoon plastic maandverband gebruikte....

Hoe maak je het schoon?

Na het dragen, bewaar je de verbandjes in een emmertje met koud water met een snufje zout erin (dat zout trekt het bloed uit de stof), en aan het eind van je menstruatie kiep je alles in de wasmachine en wast het met de gewone was mee. Kan op elke gewenste temperatuur.

Wat heel dom is: vergeten dat er nog een paar bandjes in de week staan, ze een maand later ontdekken en proberen de stank eraf te halen met azijn: dat doet kleur hechten... Toen heb ik er toch een tijdje een paar met een vage roestrode veeg gehad, maar in de loop der tijd verdween die ook.

Heb je zelf een vraag?

Mail die dan naar mij.

Links

Beginnings: Many Moons maandverband
Kiddybips: adres voor katoenen maandverband in België

 

Geplaatst: eind juni 2001